Απόδραση στη γοητευτική Πελοπόννησο

Η 28η Οκτωβρίου είναι πάντα μία καλή αφορμή για να δραπετεύσουμε από τις οικείες εικόνες της πόλης, ανακαλύπτοντας νέους τόπους της πατρίδας μας. Φέτος, με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, ιδανικότερος προορισμός εξερεύνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από την Πελοπόννησο, την περιοχή έναρξης του εθνικού ξεσηκωμού, «φύλακα» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και «πατρίδα» της εκλεκτής κουζίνας.


Ταξίδι στην ιστορία

Η καρδιά της αρχαίας Ελλάδας χτυπά στην Πελοπόννησο. Εδώ βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, τόπος «γέννησης» των Ολυμπιακών Αγώνων, εδώ το πιο εντυπωσιακό ανοιχτό θέατρο του κόσμου, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, εδώ και οι Μυκήνες, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπου σήμερα σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης και οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι. Το ταξίδι στο παρελθόν συνεχίζεται στα δύο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Ασκληπιείο -το αρχαίο ιερό της Επιδαύρου- και τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα -έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Από την περιήγησή μας δεν μπορεί να λείπει η εξερεύνηση του Μυστρά, τόπο στέψης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, το 1448, κι έπειτα η περιοχή της Μάνης με ονειρικές βόλτες στα βυζαντινά μνημεία στην Καρδαμύλη, στο φαράγγι του Βυρού, στα πέτρινα πυργόσπιτα στη Λαγκάδα, στα καλντερίμια και τους πύργους-μνημεία στην Αρεόπολη, στα σπήλαια του Διρού. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας στην Οδησσό το 1814 ήταν η «επίσημη» εκκίνηση της εθνικής αντίστασης, με το Ναύπλιο -μία από της πιο γοητευτικές πόλης της σύγχρονης Ελλάδας- να γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση.

 

Ταξίδι στη γεύση

Η Πελοποννησιακή κουζίνα δεν έχει μυστικά, έχει όμως δύο διδαχές που τηρούν πιστά όσοι θέλουν να δημιουργούν στο όνομά της: την κορυφαία ποιότητα των υλικών που επιλέγονται για κάθε συνταγή της και τον έξυπνο συνδυασμό των γεύσεων. Η τοπική κουζίνα τιμά τα εκλεκτά λαχανικά. Από αυτά δείχνει προτίμηση στη μοβ μελιτζάνα, γνωστή ως Τσακώνικη, αλλά και στις αγκινάρες οι οποίες μαγειρεύονται είτε με άλλα λαχανικά είτε με κοτόπουλο και αυγολέμονο. Στα μπαχαρικά πρωταγωνιστούν το μπαχάρι αλλά και η κανέλα η οποία βρίσκει τη θέση της ακόμη και στην ντόπια σάλτσα ντομάτας, με τη μίξη γλυκού και αλμυρού να διακατέχει πλήθος τοπικών συνταγών: αλμυρά πιάτα γλυκαίνουν με τη βοήθεια της κανέλας ή και με σταφίδες. Από την Πελοποννησιακή μαγειρική δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κορυφαίας ποιότητας τυροκομικά, με μυζήθρες, φέτα ΠΟΠ, γιαούρτη σακούλας, τα οποία απολαμβάνουμε σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, ακόμη και στα γλυκά!


Τα κουλουράκια μας

Ο ευλογημένος αυτός τόπος είναι η πηγή έμπνευσης για τα κουλουράκια Petit Grecs. Με άρωμα βουτύρου και το κλασικό σχήμα της πλεξούδας, τιμούν τον τόπο που τα ενέπνευσε διατηρώντας την ένταση που τους χαρίζουν οι εκλεκτές πρώτες ύλες που τα δημιουργούν. Θα τα ανακαλύψετε σε 3 εξαιρετικές γεύσεις: Πορτοκάλι, Κανέλα, Μαχλέπι.

x