Κόλιανδρος. Ένα αρωματικό μυστικό

Οι μυημένοι γευσιγνώστες του κόσμου τον αναγνωρίζουν στις συνταγές της υψηλής κουζίνας, ενώ κορυφαίοι σεφ τον επιλέγουν στο πραγματικά ξεχωριστό, δημιουργικό πιάτο που θα εκπλήξει ακόμη και το πιο έμπειρο κοινό. Ο Κόλιανδρος, είναι από εκείνα τα βότανα με τις μεγάλες μαγειρικές αρετές, καθώς ενισχύει τη γεύση και ξυπνά τις αισθήσεις. Έντονα αρωματικός -με γεύση που θυμίζει ολόφρεσκο λεμόνι- δίνει χαρακτήρα σε κάθε συνταγή, μένοντας στη μνήμη για καιρό.


Ιστορία και καταγωγή


Γνωστός και ως κορίανδρος ή κουσβαράς, ο Κόλιανδρος καλλιεργείται ήδη από το 1500 π.Χ. Σπόροι του έχουν βρεθεί ακόμα και στους τάφους των αιγυπτιακών Φαραώ αλλά και σε ερείπια της Αρχαίας Ελλάδας που χρονολογούνται πριν από 5.500 χρόνια. Σήμερα η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί από τη νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε όλο τον κόσμο.


Το μυστικό της παγκόσμιας κουζίνας


Η λεμονάτη γεύση του Κόλιανδρου, η οποία οφείλεται στις ενώσεις των σπόρων του, όταν σπάσουν, αλλά και τα φρέσκα φύλλα του -που μοιάζουν αρκετά με τον παραδοσιακό μαϊντανό- χρησιμοποιούνται τόσο στην παγκόσμια κουζίνα όσο και στη ζαχαροπλαστική καθώς και σε ιαματικά αφεψήματα.
Στη μεξικάνικη κουζίνα ο Κόλιανδρος χρησιμοποιείται ως δροσερή γευστική πινελιά σε σαλάτες αλλά και σε αγαπημένα ντιπ όπως η διάσημη μεξικάνικη Γουακαμόλε. Τον βρίσκουμε επίσης στο περουβιανό Σεβίτσε (ωμό ψάρι μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών), ενώ στην Ινδία τον συναντάμε σε θεσπέσιες σούπες με λαχανικά και τζίντζερ. Τα τελευταία χρόνια ο Κόλιανδρος έχει κάνει την εμφάνισή του και στον κόσμο των αρτοσκευασμάτων, όπως το ψωμί, τα κριτσίνια και τα παξιμάδια, δίνοντας σε κάθε παραδοσιακή γεύση μία νέα, διαφορετική, συναρπαστική εκδοχή.


Τα δικά μας Αλμυρά με Ελιά και Κόλιανδρο

Με έμπνευση από τις φημισμένες πίτες της Ηπείρου, τα αλμυρά ρολάκια μας με τη πικάντικη και βελούδινη υφή της ελιάς, αποκτούν, με τη συμβολή του δροσερού, λεμονάτου χαρακτήρα του κόλιανδρου, μια γεύση που δεν θυμίζει καμία άλλη.

x